Chráněné bydlení České Budějovice. Specifická sociální služba a problémy jejího rozvoje. - Matěnová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce na téma Chráněné bydlení České Budějovice. Specifická sociální služba a problémy jejího rozvoje se zaobírá podporou samostatného bydlení lidí s duševním onemocněním. V teoretické části jsem popsala Chráněné bydlení jako specifickou sociální službu. Dále jsem se zaměřila na konkrétní sociální službu Bydlení K-Pax v Českých Budějovicích, která funguje od roku 2015. V závěru teoretické části jsou představeny projekty, které sociální služba úspěšně aplikovala. V praktické části mé bakalářské práce jsem si vybrala kvalitativní výzkum. K získání dat byla použita výzkumná metoda dotazování a jako technika sběru dat byl zvolen strukturovaný rozhovor s otevřenými otázkami. Ve výzkumu jsem provedla rozhovor s pěti respondenty, kteří jsou zaměstnanci v Bydlení K-Pax. Cílem práce je zachytit rozvíjející se sociální službu a její činnosti, objasnění obtíží a překážek, s nimiž se sociální pracovníci potýkají, a navrhnout některá optimalizační doporučení. K dosažení cíle práce byly určené dvě výzkumné otázky. První otázka pro zjištění stávajících problémů zkoumá problémy, které brání dalšímu rozvoji projektu Bydlení K-Pax. Druhá otázka zjišťuje, jaká řešení stávajících problémů navrhují respondenti. Z výsledků, které byly zjištěny ve výzkumu v praktické části, lze vyčíst, že sociální služba má problémy ohledně nedostatku financí a zaměstnanců. Respondenti se také shodli na tom, že velkým problémem je nedodržování určených pravidel v bydlení. Na základě výsledků byla navržena optimalizační řešení (najmout pracovníka na pozici fundraisera, sehnat více dobrovolníků, spolupracovat s jinými organizacemi, které poskytující sociální službu Chráněné bydlení).
Shelter Housing in České Budějovice. Specific social services and problems of its development.
Keywords: Chráněné bydlení; Sociální služba; Duševní onemocnění; Bydlení K-Pax; Shelter housing; Social services; Mental disease; K-Pax Housing