Daň z převodu nemovitostí u vkladů do obchodních společností - Paulusová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je analyzovat právní a daňovou problematiku vkladu do obchodních společností. V první kapitole jsou charakterizovány jednotlivé druhy obchodních společností a porovnány z hlediska povinnosti a způsobu tvoření základního kapitálu. Ve druhé a třetí kapitole jsou popsány změny výše základního kapitálu a možné způsoby vkladů společníků. V další části je řešena problematika zdanění vkladů daní z převodu nemovitostí. Pátá kapitola pojednává o možných variantách vkladu a jejich daňovém řešení. V závěru práce je analyzován dopad do státního rozpočtu v případě zrušení osvobození vkladů do obchodních společností.
Real estate transfer tax on contributions to the companies
Keywords: obchodní společnosti; základní kapitál; nepeněžitý vklad společníka; daň z převodu nemovitostí; osvobození od daně; státní rozpočet; business corporations; primary capital; non-financial deposit/investment by partners; property transfer tax; tax-exemptions; state budget