Edgar Allan Poe's Arabesque: An Analysis of This Subgenre - Benáčková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Arabeska je termín Edgara Allana Poea, aplikovaný na příběhy, které byly symbolické, esteticky příjemné a do určité míry dokonce matematické a mohou být jako takové vnímány vizuálně, slyšitelně nebo dotykem. Řád a jednota struktury příběhu se může promítnout i do architektonického prostoru, do kterého je děj zasazen. Spíše, než zkoumání gotických prvků budou cílem analýzy pouze arabesky jako subžánr v povídkách "Zánik domu Usherů," "Jáma a kyvadlo," "Maska Rudé smrti," "Zrádné srdce," "Černý kocour," a "Sud vína amontilladského."
Edgar Allan Poe's Arabesque: An Analysis of This Subgenre
Arabesky Edgara Allana Poea: Analýza tohoto subžánru
Keywords: Arabeska; E. A. Poe; literatura; americká literatura; analýza; Arabesque; E. A. Poe; literature; American literature; analysis