Autobiografie ve filosofii Jeana-Jacquese Rousseaua - Martanová, Simona (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá funkcí autobiografie ve filosofii významného francouzského myslitele Jeana Jacquese Rousseaua (1712 1778). Klade si za cíl zhodnotit význam autobiografických spisů Vyznání a Sny samotářského chodce pro Rousseauův filosofický projekt a popsat, jaký význam má v těchto textech přirozený stav. Neopomíjí ani teoretický úvod do problematiky autobiografie. Je zde poukázáno i na autobiografické texty ostatních myslitelů, kterými jsou svatý Augustin a Michel de Montaigne.
Autobiography in the philosophy of Jean-Jacques Rousseau
Keywords: Autobiografie; J. J. Rousseau; přirozený stav; Vyznání; Sny samotářského chodce.; Autobiography; J. J. Rousseau; natural account; The Confessions; The Reveries of the Solitary Walker.