Analýza možností teroristických útoků s použitím nebezpečných chemických látek - Marková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou teroristických útoků s využitím improvizovaných výbušných zařízení sestavených z prekurzorů výbušnin, přičemž pozornost byla věnována zejména peroxidovým a dusičnanovým výbušninám. Majoritním důvodem volby látek bylo jejich časté využití při teroristických útocích na území Evropské unie. Cílem práce bylo zhodnotit proveditelnost teroristických útoků s využitím improvizovaných výbušných zařízení vyrobených z prekurzorů výbušnin na území České republiky. K objektivnímu zhodnocení situace bylo využito dat ze zpráv globálního teroristického indexu a zpráv Europolu. V praktické části bylo využito metody multikriteriálního hodnocení - metody vážené součtu, která byla aplikována na vybrané chemické látky. Při aplikaci metody bylo reflektováno vzájemné působení klíčových faktorů, které ovlivňují finální výběr látky ze strany pachatele. Mezi zmíněnými klíčovými faktory je dostupnost látek, přístupnost a komplexnost návodů, možná rizika při manipulaci s látkou či náročnost iniciace dané výbušné směsi. Na základě získaných dat byl sestaven seznam vhodných látek pro výrobu improvizovaného výbušného zařízení. Výsledky odkryly určité nedostatky v oblasti zabezpečení prekurzorů výbušnin, následkem bylo navržení opatření ke zlepšení úrovně zabezpečení zmíněných látek. I přes skutečnost, že prekurzory výbušnin nepředstavují takovou hrozbu jako zneužití chemických, biologický či radiologických látek je nutné zmíněné oblasti věnovat pozornost. Důvodem je značný potenciál zneužití prekurzorů výbušnin z důvodu jejich snadné dostupnosti. Práce nabízí relativně ucelený pohled na danou problematiku a je určena zejména pro odbornou veřejnost.
Analysis of options for terrorist attacks using hazardous chemical substances
Keywords: improvizované výbušné zařízení (IED); peroxidové výbušniny; dusičnanové výbušniny; ANFO; TATP; metoda váženého součtu; teroristický útok; improvised explosive devices (IED); peroxide explosives; nitrate explosives; ANFO; TATP; weighted sum method; terrorist attack