Možnosti využití pedagogiky Marie Montessori pro děti v předškolním období - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá alternativním pedagogickým směrem Marie Montessori a jejím pohledem na výchovu předškolních dětí. Cílem je představit montessori metody, přínos montessoriovského materiálu a jeho využití v předškolních zařízeních. Teoretická část představuje alternativní pedagogiku, alternativní školy a jejich typy, z nichž jsem se zaměřila na pedagogiku M. Montessori a teoreticky jsem ji vysvětlila. Praktická část představuje Mateřskou školu v Olešníku, kde jsou v jedné třídě uplatňovány principy pedagogiky M. Montessori. Je zde pracováno s originálními montessoriovskými materiály a také s materiálem, který si učitelky samy vyrobily. Užívají se zde i hračky. I když se toto zařízení ortodoxně nedrží podle M. Montessori, shodují se společně v základní myšlence: dát dítěti svobodu a prostor v jeho vlastním rozvoji.
Potential Application of the Pedagogy of M. Montessori on Pre-school Children
Keywords: alternativní pedagogika; pedagogika M. Montessori; montessoriovské materiály; předškolní výchova; alternative pedagogy; pedagogy of M.Montessori; montessori materials; preschool education