Prostorová distribuce střevličky východní v rybníce - Kadlec, Bohdan (Jihočeská univerzita, 2022)
Střevlička východní je jedním z nepůvodních druhů ryb na našem území. Jedná se o malou rybu z čeledi kaprovitých, která původně pochází z Asie. Na mnoha místech jak v České republice, tak v zahraničí, způsobuje její přítomnost škody. Cílem mojí bakalářské práce bylo zjistit více o chování této plevelné ryby. Zajímalo nás, v jakých vzdálenostech od břehu se zdržuje. Zda je její aktivita vyšší přes den než v noci. Zda se nachází více u hladiny nebo u dna. Na Kvítkovickém rybníce bylo provedeno celkem 5 měření, kdy každé trvalo 24 hodin. Měření se realizovala od června do října v roce 2021. Rybník byl rozdělen na 5 různých lokalit A, B, C, D, E. Pro získání vzorků byly použity síťové vrše. Ty byly umístěny v různých vzdálenostech od břehu. Na některých místech, kde to hloubka vody dovolovala, byly použity 2 vrše. Jedna byla umístěna na dno a druhá na hladinu. Odchyt vzorků probíhal také pomocí vrhací sítě. Na každé z lokalit A, B, C, D, bylo v oblasti litorálu 5krát hozeno vrhací sítí. Lokalita E se nacházela uprostřed rybníka, takže zde se odchyt vrhací sítí nerealizoval. Rovněž byla při každém vzorkování sledována kvalita vody na 6 různých místech. Celkem se nám podařilo ulovit 50 kusů ryb pomocí vrhací sítě a 267 kusů ryb pomocí vrší. Jednalo se o zástupce čtyř druhů: střevlička východní (Pseudorasrbora parva), slunečnice pestrá (Lepomis gibbosus), sumeček americký (Ameiurus nebulosus) a plůdek kapra obecného (Cyprinus carpio). Z našich výsledků je patrné, že aktivita plevelných druhů ryb je vyšší přes den než v noci. Během dne se nám podařilo chytnout 75 % vzorků, zatímco během noci jen 25 %. Střevlička východní se zdržovala spíše u dna, na rozdíl od slunečnice, která se vyskytovala převážně u hladiny. Statisticky průkazně klesala početnost i hmotnost nalovených střevliček s rostoucí vzdáleností od břehu. Tento trend však nebyl statisticky potvrzen pro slunečnici pestrou. Střevličky preferovaly lokalitu A a C. Slunečnice dávaly přednost lokalitě D a E. Lokalita B byla oběma druhy stejně preferovaná. Nejvhodnějšími měsíci pro získávání vzorků je červenec, srpen a září. Vypočtená biomasa ryb v červenci byla 2,07 kg.ha-1, v srpnu 8,079 kg.ha-1 a v měsíci září 2,964 kg.ha-1.
Spatial distribution of stone moroko in the pond
Keywords: střevlička východní; slunečnice pestrá; nepůvodní druh; kvalita vody; vrhací síť; způsobuje škody; Stone Moroko; Pumpkinseed; non-native species; water quality; throwing net; cause of damage.