Daň z přidané hodnoty u vybraného podnikatelského subjektu - Bílá, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá daní z přidané hodnoty u podnikatelského subjektu. Tímto subjektem je obchodník s ojetými automobily. Nejprve jsou v práci shrnuty teoretické poznatky této problematiky spolu s daňovými zákony a pravidly pro obchodování v rámci EU včetně přenášení daňové povinnosti. Dále je popsáno využití zvláštního režimu podle § 90 při obchodování s ojetými automobily spolu se souvisejícími daňovými tvrzeními. Tyto poznatky jsou v praktické části využity na příkladech obchodování s ojetými automobily. Ojeté automobily jsou nakupovány od tuzemských či zahraničních unijních plátců či neplátců DPH. Následně jsou tyto automobily obdobným subjektům prodány a daňová povinnost je vyčíslena s využitím i bez využití zvláštního režimu. Na závěr jsou všechny možnosti srovnány a doporučeny optimální možnosti zdanění pro vybraný podnikatelský subjekt.
Value Added Tax of Selected Business Entity
Keywords: daň z přidané hodnoty; DPH; prodej ojetých automobilů; intrakomunitární plnění; zvláštní režim DPH; § 90; Zákon o dani z přidané hodnoty; přenesení daňové povinnosti; Value-added tax; VAT; used car dealership; intra-community business; special regime; § 90; VAT Act; Reverse charge