Základní principy behaviorální analýzy - Roučková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
V rámci této práce je rešeršním způsobem zpracováno téma behaviorální analýzy. Jedná se o mladý vědní obor kriminalistiky, který se zabývá okolnostmi a zákonitostmi páchání trestných činů z pohledu lidského chování, neboli vzájemnou interakcí pachatele a oběti, znaky a rysy trestného činu, jako jsou např. místo, čas a typ oběti a další. Na základě těchto informací se vytváří předběžný psychologický profil neznámého pachatele, s popisem jeho pravděpodobného fyzického vzhledu a vlastností. Tento profil se může měnit v čase v závislosti na tom, jaké informace do něho vstupují. Postupy a metody behaviorální analýzy jsou založeny na poznatcích různých oborů, obecných i úzce specializovaných, např. kriminologie, kriminalistiky, psychologie osobnosti, psychopatologie, sociologie, klinické a sociální psychologie, poznatky právních disciplín a mnohých dalších. V první části práce je přiblížena historie oboru behaviorální analýzy, z čeho vychází a k čemu je tento obor využíván. Následně je nastíněna problematika oboru viktimologie a teorie o místě činu jako důležitých součástí tvorby psychologického profilu pachatele, způsoby jednání jednotlivých typů pachatelů a hlavní body, které profil pachatele obsahuje. Cílem práce je, s využitím dostupné odborné literatury, představit vědní obor behaviorální analýzy, jeho vývoj, základní poznatky a možnosti užití při řešení závažných trestných činů.
Basic principles of behavioral analysis
Keywords: behaviorální analýza; profiling; profil pachatele; modus operandi; místo činu; behavioural analysis; profiling; profile of the offender; modus operandi; crime scene