K problematice kvantity písařského výkonu u žáků 3. tříd ZŠ - Juračková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá rychlostí psaní u žáků 3. tříd základní školy. Teoretická část je zaměřena na historii písma, která zahrnuje například psací látky, písařské náčiní a historické metody psaní. Dále se zabývá současnými metodami psaní na základní škole, hygienickými a pracovními návyky, kvalitativními a kvantitativními znaky písma a specifickými poruchami učení. Výzkumná část spočívala v tom, že žáci 3. tříd základní školy přepisovali daný text po dobu dvou minut. Písmena byla poté spočítána a výsledky srovnány s tabulkami minulých let. Práce obsahuje obrázky, tabulky, grafy a ukázky písařských výkonů vybraných žáků.
The quantity of writing in the third year of elementary school
Keywords: historie písma; metody psaní na základní škole; hygienické a pracovní návyky; kvalitativní a kvantitativní znaky písma; specifické poruchy učení; the history of script; methods of writing on primary schools; hygienic and working habits; qualitative and quantitative signs of script; specific learning disorders