Kriminalita páchaná na dětech jako závažný sociální problém - Vistořín, Radek (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce je zjistit jaké sociální dopady mají kriminální činy páchané na dětech. Pro dosažení cíle byly nashromážděny poznatky odborníků, kteří se s problematikou dětí, na kterých jsou páchány trestné činy (dále jen "TČ"), setkávají v rámci výkonu svého povolání. Následně jsou tyto poznatky také konfrontovány se statistikami kriminality poskytnutými Policejním prezidiem České republiky. Záměrně zde z důvodu anonymizace údajů není vyslovena místní příslušnost pracovišť a pohlaví zmiňovaných pracovníků. Ačkoliv spolu zmiňovaní respondenti úzce spolupracují, tak by tato práce mohla napomoci k osvětlení jejich spolupráce navzájem. Respondenti, ale i jiní odborníci v tomto oboru mohou z této práce vyčíst, jak se k problematice přistupuje v jiných profesích. Navíc jsou tyto poznatky doplněny o dříve zmiňované nejnovější statistiky kriminality páchané na dětech, o které mohou být vědomosti odborníků rozšířeny. Další ambicí této práce je zjištění o proměně četnosti páchaných TČ na dětech mezi lety 2011 a 2019, kde k roku 2019 existovalo více případů. Proměnila se zde i četnost jednotlivých skupin TČ, tzn. mravnostní, násilné a další. Dalším zjištěním byl značný vliv na psychiku dětí, které byly obětmi TČ a na jejich sociální život. Příklady, které jsou dále více rozvedeny v příslušných kapitolách, jsou například strach z nových lidí, neschopnost navazovat plnohodnotné vztahy s ostatními lidmi a další.
Criminal Activities Commited on Children as a Major Social Problem
Keywords: Mravnostní kriminalita; násilná kriminalita; trestné činy; ubližování dětem; práva dětí; Vice criminality; violent criminality; criminal acts; causing harm to children; children's rights