Vyhodnocení efektivnosti provozu mechanického vysokoteplotního a vysokotlakého filtru v JE Temelín - Jaroš, Luboš (Jihočeská univerzita, 2010)
Primární okruh s reaktorem typu VVER1000-320V instalovaný na jaderné elektrárně Temelín představuje ve světě ojedinělou technologii zaměřenou na snižování koncentrace korozních produktů a aktivovaných korozních produktů pomocí mechanických, vysokoteplotních a vysokotlakých filtrů. Jedná se o kontinuální filtraci, jejíž hlavní výhodou je čištění chladiva primárního okruhu na provozních parametrech, tedy bez jakékoliv úpravy tlaku a teploty filtrované chladící vody. Filtrační náplní je speciálně upravený titan, jehož houbovitý charakter zvyšuje požadovaný záchyt nerozpuštěné formy korozních produktů a aktivovaných korozních produktů na svém povrchu. Tím přispívá k omezení vzniku radiačních polí a příznivě ovlivňuje snižování efektivní dávky provozního personálu elektrárny. Ve své práci sleduji chování těchto korozních produktů a aktivovaných korozních produktů zachycených na filtrační náplni mechanických, vysokoteplotních a vysokotlakých filtrů. Ve vyhodnocení se zaměřuji na efektivnost provozování jednoho z vybraných filtrů při změnách fyzikálně-chemických parametrů primárního okruhu v době odstavování reaktoru a na zjištění, zda-li nedochází k postupnému uvolňování korozních produktů a aktivovaných korozních produktů zpět do chladiva primárního okruhu, a tím ke zhoršení radiační situace v okolí jeho technologie před výměnou jaderného paliva.
Evaluation of the efficiency of operation of a mechanical, high-temperature and high-pressure filter in NPP Temelín.
Keywords: Aktivované korozní produkty; korozní produkty; radiační pole; mechanická vysokoteplotní a vysokotlaká filtrace; pasivace; chemický režim.; Activated corrosion products; corrosion products; radiation field; mechanical; high-temperature and high-pressure filtration; passivation; chemical regime.