J. K. Rowling's inspirations in particular children's literature works for Harry Potter and the Philosopher's Stone - Křížová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je určit, jakými prvky dříve napsaných děl dětské literatury se J. K. Rowlingová inspirovala při psaní prvního dílu série Harryho Pottera - Harry Potter a kámen mudrců. První tři kapitoly mé práce se zaměřují na teoretický kontext a definování žánrové literatury a dětské literatury a její historie. Čtvrtá a pátá kapitola mé práce je analýzou prvků, které měly vliv na vznik prvního dílu Harryho Pottera - jeho žánru, konceptu, postav a jejich vztahů. Šestá a sedmá kapitola zakončují tuto práci poznatky o tom, jaký vliv měly knihy o Harrym Potterovi na dětskou literaturu obecně a také na způsob, jakým se J. K. Rowlingová postavila k propagování Harryho Pottera jako značky. První kapitola mé práce se zaměřuje na definování pojmu 'žánrová literatura' a na to, jak je na žánrovou literaturu pohlíženo různými kritickými pohledy. V druhé kapitole se nachází definice dětské literatury společně s výčtem jejích žánrů a typů, přičemž poslední část této kapitoly se věnuje tomu, jaký účel, kulturní význam a využití dětská literatura má. Třetí kapitola je historický přehled toho, jak se vyvíjela dětské literatura v Británii od počátku 19. století až do současnosti. Čtvrtá kapitola pokračuje analýzou původu a vlivů žánru a fantasy světa první knihy Harryho Pottera. Pátá kapitola je zaměřena na to, jakým způsobem jsou ovlivněny jednotlivé postavy v Harry Potter a kámen mudrců a jaké prvky z konkrétních děl jiných autorů byly inspirací pro Rowlingovou při psaní tohoto dílu. V šesté kapitole nalezneme způsoby, jakými knihy o Harrym Potterovi ovlivnily svět dětské literatury a sedmá kapitola pojednává o tom, k čemu je dobrý merchandising, a jak se J. K. Rowlingová postavila k tomuto způsobu propagování Harryho Pottera jako značky.
J. K. Rowling's inspirations in particular children's literature works for Harry Potter and the Philosopher's Stone
J. K. Rowling's inspirations in particular children's literature works for Harry Potter and the Philosopher's Stone
Keywords: Harry Potter; J. K. Rowling; fantasy; inspirace; dětská literatura; Harry Potter a Kámen mudrců; Harry Potter; J. K. Rowling; fantasy; inspiration; children's literature; Harry Potter and the Philosopher's Stone