Problematika harmonizace práce a rodiny - Hrdličková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Česká společnost prochází v posledních desetiletích velkými změnami, počínaje politickými, společenskými až po sociální. Dochází ke změnám legislativy, na trh vstupuje soukromé podnikání a zahraniční společnosti, mění se struktura odvětví, je poptávka po nových profesích. To vyžaduje změny ve vzdělávacím systému, zanikají některé firmy a objevuje se nezaměstnanost a další nové sociální jevy. Pro mou práci jsou důležité změny týkající se rodin, dětí a práce. Chci poukázat, jak je čím dál tím těžší skloubit pracovní a rodinný život za současných možností na trhu práce, ekonomickou náročností, při nedostatku předškolních zařízení. Dochází ke změnám v postoji k rodině, k tradicím, ke vnímání světa. Mění se demografický vývoj, posouvá se hranice pro zakládání rodin, člověk se více zaměřuje na osobní užitek a zázemí. Klade se důraz na dosažené vzdělání, na budování profesní kariéry. Pojem genderu se stává součástí našich životů a zasahuje do tradičního rozdělení rolí v naší společnosti. Cílem práce je zjistit, jak se rodiny s těmito překážkami v jejich rodinném životě vyrovnávají a ukázat, které problémy je nejvíce zatěžují.
The Issue of Balancing Work and Family
Keywords: gender; harmonizace; rodina; zaměstnání; gender; harmonization; Family; Employment