Koagulační vyšetření - Rojdlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Koagulační vyšetření dnes patří k často požadovaným hematologickým testům a to zejména při předoperačním vyšetření a v rámci sledování antikoagulační terapie. Základními koagulačními vyšetřeními jsou aktivovaný parciální tromboplastinový čas (aPTT), protrombinový čas (PT), stanovení počtu krevních destiček a doba krvácení (Dukeův čas). Tato vyšetření nám umožňují zjistit, zda se jedná o poruchu vnitřní či vnější cesty koagulační kaskády nebo o trombocytopatii či funkční poruchu krevních destiček. Tato práce se zabývá zkoumáním, jaký vliv má na výsledek vyšetření aPTT a PT časový interval mezi odběrem krve pacienta a jejím vyšetřením v laboratoři. V teoretické části je uvedena koagulační kaskáda, její hlavní cesty dle nejnovějších literárních údajů a doplňků. Další kapitola se zabývá koagulačními faktory, které se podílejí na aktivaci koagulační kaskády. Pozornost je zde věnována i krevním destičkám a dalším možným patologiím hemostázy. Největší část je zde věnována metodám koagulačního stanovení. Práce se zabývá i analytickými postupy při vyšetření koagulace, je zde zdůrazněn i význam neanalytické fáze vyšetření. Praktická a výzkumná část mé práce byla provedena v laboratoři Laboma s.r.o České Budějovice, kde jsem v průběhu měsíců srpen - září 2010 vyšetřovala 50 náhodně vybraných vzorků z denního rutinního provozu od různých pacientů. U všech těchto vzorků bylo provedeno koagulační vyšetření testy aPTT a PT v různých časových intervalech od odběru krve. Cílem bylo ověřit, jak se mění konečné hodnoty uvedených koagulačních vyšetření, jsou-li tato vyšetření provedena za dobu delší, než je doporučeno ve správné laboratorní praxi. U obou použitých koagulačních testů byla před vlastním vyšetřením vzorků provedena verifikace, kterou se měla potvrdit správnost výsledků. Verifikace je zároveň praktickou částí této práce. Na základě naměřených výsledků jsem provedla statistické vyhodnocení, které ukazuje, jak se naměřené hodnoty odlišují v závislosti na časovém intervalu od doby odběru a zda je možné provádět tato koagulační vyšetření s různým časovým odstupem od odběru krve.
Coagulation examination
Keywords: Aktivovaný parciální tromboplastinový čas - aPTT; Fibrinogen; Hemostáza; Koagulační analyzátor; Protrombinový čas - PT; Tkáňový faktor; Activated partial thromboplastin time; Coagulation analyzer; Fibrinogen; Hemostasis; Prothrombin time; Tissue factor