Úloha adipokinetického hormonu v metabolismu základních živin u octomilky obecné Drosophila melanogaster - Kuthanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této práce bylo posoudit různé metabolické charakteristiky u octomilky obecné Drosophila melanogaster s produkcí deficientního AKH a s poruchou v adenosinovém receptoru.Hlavním úkolem bylo prostřednictvím experimentů posoudit zapojení AKH a adenosinu dokontroly metatabolických drah. Byla stanovena hladina základních živin, hladina Drome-AKH, mortality a další charakteristiky u octomilky obecné během hladovění. Bylo zjištěno, že AKH u octomilky obecné ovlivňovala metabolizmus zásobních živin, nicméně úloha adenosinu zůstala nejasná.
Role adipokinetic hormone in metabolism of basic nutrients in the fruit fly Drosophila melanogaster
Keywords: Adipokinetické hormony; AKH; zásobní živiny; Drosophila melanogaster; adenosine; corpora cardiaca; Adipokinetic hormone; storagege nutrients; Drosophila melanogaster; corpora cardiaca; adenosine