Jezuitská kolej v Českém Krumlově na přelomu 16. a 17. století. - Lombartová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Jezuitská kolej v Českém Krumlově na přelomu 16. a 17. století. Příspěvek k náboženským a sociálním dějinám města Tato diplomová práce je věnována dějinám města Český Krumlov na přelomu 16. a 17. století. Na základě studia literatury a zpracování zvolených pramenů - především opisu kroniky českokrumlovské koleje Tovaryšstva Ježíšova a trestně právní agendy českokrum-lovského městského soudu - přibližuje založení jezuitské koleje v Českém Krumlově v roce 1584 a její další působení ve městě přibližně do roku 1622. Další část práce je zaměřena na vztahy jezuitů k vrchnosti a českokrumlovským měšťanům, podrobněji si všímá tří právních sporů, které tamní jezuité vedli v devadesátých letech 16. a v prvních dvou desetiletích 17. století s rožmberskou vrchností, českokrumlovskými nekatolíky i měšťany.
Jesuit college in Český Krumlov on the turn of 16th to 17th century.
Keywords: jezuité; Český Krumlov; jesuit; Český Krumlov