Vliv výchovy psů na jejich chování v dospělosti - Vicková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci je popsán a zdokumentován vliv výchovy psů na jejich chování v dospělosti, zejména ovladatelnost, vztah k ostatním členům rodiny a jiným psům. Dotazníkové šetření probíhalo v oblasti Trhosvinenska. Bylo zjištěno, že primární a důležitý vliv na pozdější výchovu a chování psa má nejen doba odebrání štěněte od matky, ale i způsob péče v době před odebráním. Dále způsob a míra socializace u nového majitele a také znalost a dovednost majitele v oblasti etologie a komunikačních signálů psa.
The influence of dog education on their behaviour in maturity
Keywords: psi; výchova; ovladatelnost; socializace; etologie psa; komunikační signály; dogs; dog training; dog handling; social cognition; the ethology of dog; dog communication signals