Zdanění příjmů právnických osob v České republice a členských státech Evropské unie - Husáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá podobnostmi ve zdanění příjmů právnických osob v České republice a ostatních členských státech Evropské unie. Teoretická část se zejména zaměřuje na harmonizaci daně z příjmů právnických osob v EU a na společný konsolidovaný korporátní základ daně. Dále vysvětluje Akční plán k erozi základu daně a převodu zisků, směrnice k přímým daním a rozebírá roli Soudního dvora Evropské unie. V praktické části je využita shluková analýza, která člení státy do shluků podle zvolených ukazatelů a je zpracována za roky 2004 a 2019. Ukazateli jsou podíl daně z příjmů právnických osob k HDP, k celkovému zdanění a roční příjem z korporátní daně na obyvatele. Následně jsou vyhodnoceny výsledky a pro doplnění jsou přidány údaje o sazbách korporátní daně a životní úrovni obyvatelstva.
Taxation of Corporate Income in the Czech Republic and EU Member State
Keywords: Daň z příjmů právnických osob; daňová harmonizace; shluková analýza; sazby korporátní daně; Corporate income tax; tax harmonisation; cluster analysis; corporate tax rates