Pohled vnoučat na potřeby prarodičů - Nguyenová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá pohledem vnoučat na potřeby jejich prarodičů. Hlavním cílem bakalářské práce bylo popsat potřeby prarodičů pohledem jejich vnoučat. Dílčím cílem bylo zjistit, jakou představu mají vnoučata o svém zapojení v rámci péče o své prarodiče. Dalším dílčím cílem bylo zjistit, co podle vnoučat mohou jejich prarodiče postrádat v rámci sociálních služeb. Hlavní výzkumná otázka zněla: ,,Jaké potřeby vidí vnoučata jako zásadní pro zajištění kvality života svých prarodičů?" Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá stářím a stárnutím, potřebami ve stáří, kvalitou života, rodinou a vnoučaty, péčí o seniory v rodině, ageismem a typickými sociálními službami pro seniory. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Účastnilo se sedm komunikačních partnerů. Z výsledků vyplývá, že vnoučata považují rodinu jako důležitou součást života jejich prarodičů. V životě svých prarodičů považují za důležité udržení si zejména rodiny, domova, přátel, koníčků nebo také udržení si jejich prestiže. Bylo zjištěno, že pokud to bude v možnostech vnoučat, mají zájem se v některých oblastech angažovat v rámci péče o jejich prarodiče. Většina vnoučat se domnívá, že v rámci poskytování sociálních služeb by jejich prarodičům něco chybělo. Chyběl by jim někdo, koho znají, přátelé, komunikace, jejich domov, soukromí, životní partner, volnost nebo také jejich prestiž. Bakalářská práce může posloužit k náhledu mladých lidí a k rozšíření všeobecného povědomí o potřebách seniorů. Mohla by být využita pro zlepšení informovanosti rodiny ohledně problematiky seniorů. Dále by mohla sloužit k náhledu studentů oborů sociální práce.
The view of grandchildren on the needs of their grandparents
Keywords: senior; rodina; mezigenerační solidarita; péče o seniora; potřeby; vnoučata; prarodiče; senior; family; intergenerational solidarity; care about seniors; needs; grandchildren; grandparents