Celiakie jako chronická nemoc dítěte a její odraz v rodině - Bartošová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Celiakie, nebo-li celiakální sprue je geneticky podmíněné chronické onemocnění. Patří k autoimunitním onemocněním, která jsou charakterizována tvorbou protilátek proti vlastním tkáním. U celiakie dochází k tvorbě protilátek proti enterocytům, způsobené přítomností lepku v přijímané potravě. Celiakie je trvalá, doživotní intolerance organismu na lepek. Vznik a vývoj nemoci je založen na genetickém předpokladu pacienta, konzumaci potravin obsahujících lepek a spouštěčích nemoci.Základním vyšetřením celiakie je sérologické vyšetření krve a pro konečné potvrzení diagnózy celiakie je nezbytně nutná biopsie tenkého střeva. Základním léčebným postupem v celiakii je přísná doživotní bezlepková dieta, kdy pacienti konzumují pouze speciální bezlepkové a přirozeně bezlepkové potraviny.Téma bakalářské práce je Celiakie jako chronická nemoc dítěte a její odraz v rodině. Cílem práce bylo zjistit, jaký odraz v rodině má chronická nemoc dítěte a jakým způsobem je díky ní ovlivněno fungování, myšlení a chod rodiny. Výzkumným souborem byl výběr respondentů cílený na rodiny s dětmi, trpící celiakií. Dotazovala jsem se v 10 vybraných rodinách. Ve většině rodin jsem rozhovor vedla s rodiči dětí, které trpí celiakií.Výzkumným šetřením bylo zjištěno, že nemoc chod rodiny ovlivňuje. Většina informantů vnímá celiakii jako jisté omezení, se kterým se ale dá žít.Tato bakalářská práce posloužila jako informační materiál mezi rodinami, již během provádění výzkumu. Při vedení rozhovoru jsem diskutovala s dotazovanými matkami a poskytla jim informace, které jsem zjistila v ostatních rodinách.
Celiac disease as the child's chronic illness and its reflection in the family
Keywords: Chronická nemoc; celiakie; rodina; dítě; dieta; chronic disease; celiac disease; family; child; diet