Vyšetřovací metody dětského diabetu - Frnochová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je bližší seznámení s vyšetřovacími metodami dětského diabetu. Diabetes mellitus je v současné době považován za civilizační onemocnění, z důvodu vysokého výskytu v populaci a v závislosti na špatný životní styl. Rozlišujeme několik forem diabetu, u dětí se nejčastěji setkáme s diabetem mellitem 1. typu. Tento typ neprodukuje žádný inzulin, který je důležitý pro přeměnu stravy na energii. V teoretické části se zabývám shrnutím základních informací o diabetes mellitus, klinickým obrazem, možnostmi diagnostiky, různými typy léčby, přidruženými onemocněními, akutními i chronickými komplikacemi. Myslím, že by diabetici neměli cukrovku podceňovat a dodržovat režim, který jim nastaví lékař. Neboť chronické komplikace tohoto onemocnění, mohou vést až k závažným komplikacím a ty někdy až k smrti. Bohužel zejména v pubertálním období si většina diabetiků s tímto starosti nedělá nebo si myslí, že jim se nic takového nemůže stát. V praktické části jsem se zaměřila především na diagnostické metody, a to jak z preanalytické, tak i z analytické části. V laboratoři Stafila, spol. s r.o. jsem provedla 20ti dospívajícím diabetikům několik vyšetření. Naměřené hodnoty jsem poté zanesla do tabulek a grafů. A u 5 mladistvých diabetiků z ordinace pana profesora Velemínského jsem provedla diabetický panel, za pomoci paní RNDr. Vrajové. Ze všech vyšetřeních, které jsem provedla, bych nejvíce vyzdvihla glykovaný hemoglobin. Díky jeho možnosti podívat se na dlouhodobou kompenzaci diabetu je rozhodně velkým přínosem pro lékaře.
Investigative methods Childhood Diabetes
Keywords: diabetes mellitus; inzulin; léčba; vyšetření; děti; diabetes mellitus insulin; treatment; examination; children