Náročné situace a stres v profesním životě učitele SŠ - Lišková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem mé bakalářské práce jsou náročné situace a stres v profesním životě učitele střední školy. Cílem práce je analýza příčin a způsobů prožívání zátěžových situací. Teoretická část se zabývá definicí stresu, projevy stresu u člověka, stresory, stresem učitelů, způsoby vyrovnávání se se stresem, náročnými životními situacemi a rozborem syndromu vyhoření. V praktické části jsem se zaměřila na výzkum mezi pedagogy na jedné ze středních škol v jihočeském kraji. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak jednotliví pedagogové zvládají nastalý stres.
Challenging situations and stress in secondary school teacher's professional life
Keywords: stres; náročná situace; střední škola; syndrom vyhoření; pracovní život; stres učitelů; projevy stresu; stress; challenging situation; secondary school; burnout; professional life; the stress on teachers; the symptoms of stress