Význam prozíravosti (prudentia) pro sociální práci - Valentová, Ella (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá pochopením významu prozíravosti pro sociální práci. První část vysvětluje pojmy, jako jsou prozíravost, důvody toho, proč je nutné držet se ve svém jednání středu, ale také to, proč je chápána jako spojnice mezi ostatními ctnostmi. Život člověka je utvářen jeho rozhodnutími a k tomu, aby se rozhodoval správně, mu napomáhá vycvičení v oblasti prozíravosti. Hlubší analýzou se zabýval Tomáš Akvinský, který rozdělil prozíravost do integrálních částí, které musí spolupůsobit, aby vznikl dokonalý úkon dané ctnosti. Díky těmto částem lze názorně předvést jejich využitelnost v životě člověka. Druhá část popisuje zavádění integrálních částí do praxe sociální práce. V této části se také nachází kazuistika, která má sloužit jako konkrétní příklad jejich využití v praxi. Sociální pracovník navíc získává zkušenosti na základě prožitých situací, které slouží jako poučení, což může ovlivnit jeho další rozhodování v budoucnosti.
The Significance of Prudence (Prudentia) for Social Work
Keywords: ctnosti; prozíravost; integrální části; sociální práce; sociální pracovník; klient.; virtues; prudence; integral part; social work; social worker; client.