Možnosti fyzioterapie u chronického přetížení bederní páteře u hráček florbalu - Sladká, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ženského florbalu z pohledu fyzioterapie, kde vlivem základního herního postoje v trvalém předklonu a jednostranného držení florbalové hole dochází k dlouhodobému přetěžování bederní páteře. Stabilizaci této oblasti zajišťuje hluboký stabilizační systém, v rámci kterého je zásadní souhra mezi extenzory páteře a flexory. Při nevyvážené aktivitě dochází ke vzniku svalových dysbalancí a mikrotraumat, které mají negativní dopad na výkonnost hráčky. Prevencí vzniku takového přetížení pohybového aparátu by se mohlo stát zařazení kompenzačních a relaxačních cvičení do tréninkového programu. Cílem práce je přiblížit problematiku ženského florbalu z pohledu fyzioterapie a nastínit možnost konkrétních metodik kinezioterapie a fyzioterapie pro prevenci zranění a přetížení. V teoretické části je popsána funkční anatomie, biomechanika bederní páteře a hluboký stabilizační system zajišťující stabilitu tohoto úseku páteře. Dále je popsána problematika florbalu, základní herní činnosti jednotlivce s popisem postury hráčky florbalu. Teorie uvádí i vyšetřovací metody a terapii. Tímto způsobem je naplněn první cíl bakalářské práce, jehož obsah zní přiblížit problematiku ženského florbalu. Výzkumná část práce je zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Realizace proběhla formou zpracování kazuistik tří hráček florbalu extraligového týmu FBC Liberec, které měly aktuální bolesti v bederní krajině. Každá kazuistika obsahuje vstupní a výstupní vyšetření, při kterém byla odebrána anamnéza, proběhlo statické vyšetření stoje aspekcí i palpací v pánevní oblasti, goniometrické a somatometrické vyšetření s funkčním svalovým testem, vyšetření dynamické (Trendelenburg Duchennova zkouška), vyšetření pohybových stereotypů, posturální stabilizace, hypermobility a zkrácených svalových skupin. V rámci terapie byly využity techniky měkkých tkání, strečink, metoda dynamické neuromuskulární stabilizace, prvky z metody Ludmily Mojžíšové, senzomotorická stimulace a cvičení na velkém gymnastickém míči. Na základě zhodnocení byl vytvořen krátkodobý i dlouhodobý individuální kinezioterapeutický plán a splněn druhý cíl bakalářské práce nastínit možnost konkrétních metodik kinezioterapie a fyzioterapie pro prevenci zranění a přetížení. Výsledky terapie jsou příznivé a vybrané fyzioterapeutické metody se ukázaly jako účinné. U všech hráček se zlepšilo držení v oblasti bederní krajiny, došlo k symetrizaci trupové oblasti a ke zmírnění bolestí aktivací hlubokého stabilizačního systému. Efekt terapie je hodnocen kladně z obou zúčastněných stran. Bakalářská práce může být využita v klinické praxi fyzioterapeutů i jako zdroj pro zvýšení informovanosti sportovců i trenérů.
Possibilities of Physiotherapy for chronical overload of the lumbar spine of female floorball players
Keywords: florbal; bederní páteř; stabilizace páteře; fyzioterapie; hluboký stabilizační systém; floorball; lower back; spine stabilization; physiotherapy; deep stabilization system