Alternativní řešení trestních věci mimo standartní trestní řízení se zaměřením na podmíněné zastavení trestního stíhání a narovnání - Slabý, Václav (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá přístupy k trestání pachatelů méně závažných trestných činů v rámci alternativních způsobů řízení. Konkrétně je zaměřena na dva typy odklonů od standardního trestního řízení, a to na podmíněné zastavení trestního stíhání a narovnání. V úvodní části práce je nastíněn přístup k trestání provinilců v jednotlivých historických obdobích dokumentující změnu postoje společnosti jak k trestnému činu samotnému, tak i k jeho pachateli. Dále jsou vymezena teoretická východiska pro zavedení alternativ do trestního práva a popis systému alternativ v platném trestním právu České republiky. Hlavní pozornost je věnována charakterizování institutu podmíněného zastavení trestního stíhání a institutu narovnání, včetně podmínek pro jejich aplikaci a vzájemné komparaci těchto odklonů od standardního trestního řízení. Není zapomenuto ani na úlohu Probační a mediační služby České republiky při aplikaci odklonů v praxi.
Alternative Solution of Criminal Proceedings Besides Standard Criminal Proceedings Focused on Conditional Suspension of Prosecution and Settlement
Keywords: trestní řízení; odklony; alternativní způsoby řízení; podmíněné zastavení trestního stíhání; narovnání; criminal proceeding; diversions; alternative ways of criminal proceedings; conditional suspension of prosecution; settlement