Behaviorální ekonomie: Kolik nás stojí společenské normy? - Ferents, Pavlo (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá společenskými normami a vztahy na pracovišti z pohledu behaviorální ekonomii. Teoretická část definuje základy behaviorální ekonomie ve srovnání s klasickou a neoklasickou ekonomií, a vysvětluje existující konflikt mezi těmito ekonomickými školami. Na daná východiska následně navazuje přehled současných studií k vybrané problematice. Cílem praktické části je zjistit cenu společenských norem na pracovišti prostřednictvím analýzy sociálních vztahů v organizacích. Výzkum je založen na dotazování zaměstnanců napříč různými organizacemi v rámci České republiky a zaměřuje se na terciární sektor. Data z průzkumu jsou analyzována pomocí jednovýběrového T-testu a dvouvýběrového T-testu. Následně je implementována jednofaktorová ANOVA, která analyzuje závislost mezi cenou společenských norem a specifickými faktory. V závěru jsou výsledky výzkumu interpretovány vzhledem k manažerským postupům ve firmě.
Behavioural economics: How much do the social norms cost?
Keywords: behaviorální ekonomie; společenské normy; sociální normy; pracovní motivace; sociální vztahy na pracovišti; řízení lidských zdrojů.; behavioural economics; social norms; work motivation; social relationships at workplace; HR management.