Motorická výkonnost a somatické znaky dospívajících ve věku 17 a 19 let - Přílepková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá posouzením změn motorické výkonnosti, vybraných somatických znaků, tělesného složení a vybraných funkčních zkoušek u dospívajících chlapců a dívek ve věku 17 a 19 let. Motorická výkonnost byla posouzena na základě výsledků těchto motorických testů: sedy-lehy s otáčením, předklony a vzpřimy, skok daleký z místa, výdrž ve shybu a člunkový běh. Ve všech testovaných skupinách bylo zjištěno zkrácení délky skoku. Tento rozdíl byl vyhodnocen jako statisticky vysoce významný. U 17letých respondentů byl zjištěn statisticky vysoce významný pokles počtu předklonů a vzpřimů. U ostatních motorických testů byl posuzován vztah mezi motorickými testy a funkčními zkouškami. V práci jsou zpracovány výsledky těchto funkčních zkoušek: vitální kapacita plic, modifikovaná Ruffierova zkouška a dynamometrie. Ze somatických znaků byly posuzovány tělesná výška a tělesná hmotnost. U všech testovaných skupin bylo zjištěno zvýšení tělesné výšky i tělesné hmotnosti. Ve srovnání s některými předchozími výzkumy bylo zvýšení tělesné výšky vyhodnoceno jako statisticky vysoce významné. Tělesné složení bylo zhodnoceno pomocí těchto údajů: BMI, obsah tuku, aktivní tělesné hmoty a vody v těle. Byl zjištěn statisticky významný nárůst obsahu tuku v těle ve všech testovaných skupinách. Součástí bakalářské práce bylo i dotazníkové šetření. Probandi a jejich rodiče vyplňovali dotazníky, které se týkaly jejich vztahu ke sportovním aktivitám. Všechny zjištěné hodnoty byly zpracovány v podobě tabulek a grafů a byly porovnány mezi sebou, anebo srovnány s údaji z předchozích výzkumů.
Motor performance and somatic characteristic adolescents at age of 17 and 19
Keywords: motorická výkonnost; antropometrické měření; dopívající ve věku 17 a 19 let; funkční zkoušky; sportovní aktivity; motor performance; anthropocentric measurement; adolescents at the age of 17 and 19; functional tests; sport activities