Výuka cizích jazyků s využitím dramatické výchovy - Janečková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá výukou cizích jazyků v rámci dramatické výchovy. Jedná se zejména o výuku předškolních dětí a dětí mladšího školního věku. Teoretická část se zabývá volným časem, aktivitami prováděnými ve volném čase, osobností pedagoga. Dále jsou zde zmíněny nejznámější alternativní školy a podrobněji je rozebrána waldorfská pedagogika. Praktická část začíná uvedením do průběhu vyučovací hodiny cizího jazyka. Jsou zde uvedeny pomůcky, které děti při výuce používají, a zmíněny formy odměn a trestů. Praktická část také popisuje výuku anglického jazyka v Základní škole a v Mateřském centru. Anglický jazyk je zde vyučován hravým a zábavným způsobem. Dále je v práci uvedeno několik dramatických her, jejichž prostřednictvím se dá cizí jazyk vyučovat.
Teaching of the foreign languages with the using of the dramatics
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; dramatická výchova; metody dramatické výchovy; alternativní školy; waldorfská pedagogika; osobnost vychovatele; free time; freetime activities; dramatic education; methods of dramatic education; alternative schools; waldorf education; pedagogue personality