Bezpečnost a krizové řízení ve městě Český Krumlov - Březina, Čestmír (Jihočeská univerzita, 2010)
V posledních desetiletích lidstvo ohrožují nejen živelní pohromy, ale i další mimořádné události, na jejichž řešení musí být lidstvo připraveno. Mimořádnými událostmi mohou být extrémní situace způsobené rozmary počasí jako například povodně nebo záplavy, epidemie, hromadné nákazy zvířat, požáry, výbuchy, únik nebezpečných škodlivin do ovzduší, rozsáhlé havárie v dopravě, přerušení dodávek elektřiny, vody, plynu, tepla, rozpad telekomunikační a informační sítě, radiační havárie, teroristické akce a podobně. Mimořádné události nelze podceňovat, proto je nezbytné se důsledně připravit na možnost jejich vzniku a na opatření v souvislosti s jejich odstraňováním, případně eliminaci následků. Vzhledem k tomu, že obyvatele města Český Krumlov ohrožují neustále potencionální mimořádné události, v posledních několika desítkách let jsou to zejména povodně a jiné živelní pohromy, musí být orgány krizového řízení a složky IZS maximálně připraveny pro řešení těchto situací. Přitom prvořadým cílem je právě ochrana obyvatelstva - ochrana jejich životů, zdraví, majetku, ale i ochrana infrastruktury a životního prostředí. To vše souvisí také s maximální připraveností a informovaností obyvatelstva o možných rizicích vzniku mimořádných událostí. Jenom tak je obyvatelstvo schopno se správně zachovat v daných situacích, a tím posílit svoji bezpečnost. Na základě výsledků kvantitativního výzkumu a obsahové analýzy bylo zjištěno, že obyvatelé města Český Krumlov nejsou na možný vznik mimořádných událostí vůbec připraveni a nejsou jim nabízeny v tomto směru možnosti, jak získat potřebné informace. Proto jsem navrhl opatření, jak tyto problémy odstranit, zlepšit celkově komunikaci a úroveň poskytování služeb obyvatelstvu v oblasti možného vzniku mimořádných událostí. Tato opatření by mohla sloužit pro složky krizového řízení, aby se inspirovaly v oblasti zvýšení kvality bezpečnosti a krizového řízení města Český Krumlov.
Safety and crisis management in the town of Český Krumlov
Keywords: Bezpečnost; Informovanost; Krizová situace; Mimořádná událost; Safety; Awareness; Crisis situation; Extreme events