Monitoring výskytu virů DWV, BQCV a CBPV ve včelstvech na území ČR - Zahradník, Václav (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá zjištěním míry nákazy vybranými onemocněními mezi včelstvy na území České republiky. V literární rešerši jsou zmíněné virové onemoc-nění, problematika a způsoby izolace total RNA ze vzorku včel. Metodika je dále zaměřena na izolaci total RNA, amplifikaci virové RNA ve vzorku pomocí RT-PCR se specifickými primery. Hodnocení výsledků je provedeno pomocí elektroforézy a následným osekvenováním pozitivního vzorku a porovnáním sekvence v databázi NCBI .
Monitoring of DWV, BQCV and CBPV viruses in colonies in the Czech Republic
Keywords: Včelstvo; RNA izolace; RT-PCR metoda; virová nákaza; sekvenování; hives; RNA isolation; RT-PCR method; viral infection; sequencing