Frank Sibley a teorie estetické supervenience - Bartoňová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se bude zabývat dílem britského filozofa Franka Neala Sibleyho a teorií estetické supervenience. Teorie estetické supervenience se zabývá složitým, nicméně vysoce zajímavým vztahem mezi mimo-estetickými a estetickými vlastnostmi. Sibleyho úvahy směřovaly především na analýzu aplikovatelnosti či definovatelnosti estetických pojmů, čímž otevřel dveře této teorii, aniž by se k ní později hlásil. Teorie totiž má mít ambici přispět k této Sibleyho analýze a nalézt tak určitá obecná pravidla, která by umožnila porozumět užívání estetických pojmů v estetických soudech. Cílem práce je ukázat, že estetická supervenience Sibleyho úvahy o existenci obecných pravidel pro užívání estetických pojmů ve skutečnosti neřeší.
Frank Sibley and the Theory of Aesthetic Supervenience
Keywords: Frank Sibley; estetické pojmy; estetické vlastnosti; mimoestetické vlastnosti; obecná pravidla; estetické soudy; supervenience; ospravedlnění estetických soudů; Frank Sibley; aesthetic concepts; aesthetic properties; non-aesthetic properties; general rules; aesthetic judgements; supervenience; justification of aesthetic judgements