Italské frazeologismy obsahující názvy zvířat a jejich české ekvivalenty - Kováčová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá italskými idiomatickými spojeními, která obsahují název zvířete. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část se zabývá definicí termínu "idiom", klasifikací idiomů, jejich vnitřní strukturou a funkcí. V druhé, analytické části, je vybraný vzorek idiomů rozebírán po stránce formální, tzn. dle vnitřní struktury. Dále jsou naznačeny možnosti syntaktické manipulace a vnitřní transformace idiomů. Hlavní pozornost analytické části je věnována možnostem překladu uvedeného vzorku idiomatických spojení do češtiny. Cílem práce je především naznačit možnosti překladu idiomů do češtiny a sledovat míru ekvivalence při překladu.
Italian idioms containing the names of animals and their Czech equivalents
Keywords: idiomatické výrazy; překlad; překladatelská analýza; syntaktická manipulace; sémantická motivace; idiomatic expressions; translation; translatological analysis; syntactic manipulation; semantic motivation