Přirozené inhalace. Jejich postavení v balneologii, fyzioterapii a léčebné tělesné výchově. - Michlová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá přirozenými inhalacemi a jejich postavením v balneologii, fyzioterapii a léčebné tělesné výchově. Práce se skládá z teoretické části, která přibližuje problematiku inhalací, umělých i přirozených. Zabývá se rovněž vhodnými klimatickými podmínkami a místy, kde se dají přirozené inhalace uplatňovat, což jsou především klimatické lázně. V rámci léčby v klimatických lázních poukazuje na možné kombinace přirozených inhalací s jinými lázeňskými procedurami, především s outdoorovými aktivitami, které umocňují efekt přirozených inhalací. V teoretické části jsem se snažila poukázat i na rozmanitost možností kombinace přirozených inhalací s pohybovou léčbou, které se dají provozovat nejen v rámci lázeňské léčby, ale i při volnočasových a wellness aktivitách ve vhodném klimatickém prostředí. Praktická část práce je sestavena z retrospektivního sběru dat z archivu Pracoviště klinické farmakologie, nemocnice České Budějovice a.s., a dílem shromážděna od účastníků Letního Ozdravného Tábora Slavkov, Blahonice, provozovaného Nemocnicí České Budějovice a.s. Výzkumný soubor tvořili účastníci dětského tábora - 14 chlapců a 23 dívek, u kterých byla pomocí přístroje NIOX měřena hodnota frakce vydechnutého oxidu dusnatého (NO) po dvanáctidenním pobytu v prostředí vhodném k přirozeným inhalacím. Tato metoda množstevně vyjadřuje vliv přirozených inhalací a jedná se tedy o kvantitativní výzkum. Na podkladě výsledků tohoto výzkumu, který ukazuje, že u probandů došlo ke snížení ukazatele alergického zánětu, je velmi pravděpodobné, až jisté, že přirozené inhalace mají ozdravný význam. Práce může najít využití zejména v lázeňství nebo v klinické praxi fyzioterapeutů pro získání základního povědomí o možnostech využití přirozených inhalací a jejich integrace do terapie. Dále může práce posloužit jako informativní a edukační materiál pro laickou veřejnost.
Natural inhalations. Their position in balneology, physiotherapy and therapeutic physical education.
Keywords: přirozené inhalace; klima; klimatoterapie; klimatické lázně; balzamické silice; alergický zánět; Natural inhalation; clima; climatotherapy; climatic spa; balsamic silices; allergic inflammation