Objekt pro prostor s funerální funkcí - Šilhavá, Marie (Jihočeská univerzita, 2019)
Teoretická část se orientuje v současných projevech a fenoménech ve využívání a podobě funerálních objektů a prostorů s funerální funkcí, v oblasti pohřebnictví, a to s hlavním ohledem na území České republiky. Zamýšlí se nad historickými kulturně-společenskými východisky, ze kterých současný stav pramení. Mapuje také, jakým způsobem se společnost vztahovala k mrtvému - v pohřebním rituálu a v zaopatření mrtvého. Zamýšlí se nad formami vyjádření úcty zemřelým skrze způsob, jakým je s jejich ostatky naloženo. Tyto úvahy jsou potom v praktické části aplikovány na postup při hledání vlastní formy vyjádření piety skrze funerální objekt.
Object for space with funeral function
Keywords: hřbitov; pohřbívání; komemorativní objekty; současné postoje ke smrti; úcta k zemřelým; funerální objekt; funerální kultura; Graveyard; funeral; commemorative objects; current beliefs about the death; honour of the deceased; funeral object; funeral culture