Dítě s opožděným vývojem řeči v mateřské škole - Böhmová, Olga (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vzdělávání dítěte s opožděným vývojem řeči v mateřské škole. V teoretické části práce jsou popsány faktory ovlivňující ontogenezi řeči, charakteristika předřečového období a stadií vlastního vývoje řeči, vývoj všech jazykových rovin. Dále je vymezen opožděný vývoj řeči z hlediska etiologie, symptomatologie, diagnostiky a terapie. Obsahem praktické části jsou tři případové studie dětí s OVŘ v mateřských školách. U těchto dětí byla provedena diagnostika komunikačních dovedností, analýza možných příčin OVŘ a bylo sledováno vzdělávání dětí v mateřské škole, odkryty problémy i příklady dobré praxe, které se v konkrétních případech projevily.
Late talking child in kindergarten
Keywords: opožděný vývoj řeči; mateřská škola; předškolní vzdělávání; logopedická prevence; speciální vzdělávací potřeby.; delayed speech development; kindergarten; preschool education; speech therapy; special educational needs.