Fresková výmalba zámku v Žirovnici - Severová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Nástěnná výmalba zámku v Žirovnici je považována za jedno z nejzajímavějších a nejrozsáhlejších děl 15. století, díky kterému se tehdejší majitel Žirovnice, kutnohorský důlní podnikatel Vencelík z Vrchovišť, zařadil mezi své urozené jihočeské sousedy. Na výzdobu svého nového sídla si povolal malíře vynikajících kvalit, který je v uměleckohistorické literatuře doposud nazýván Mistrem nástěnné žirovnické malby. S tímto autorem je spojována také výzdoba na zámku v Jindřichově Hradci, jisté analogie vykazují také nástěnné malby na hradě Švihově. Kvůli původu objednavatele této originální středověké zakázky, je v souvislosti s žirovnickou výzdobou zmiňována Smíškovská kaple v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Zámek Žirovnice se dodnes pyšní velmi dobře dochovanou výmalbou v tzv. Zelené světnici, která je považována za ustálený typ světského interiéru pozdně gotického období, a tudíž se na ni pohlíží jako na nejvýraznější hmotný projev mentality české šlechty pohusitského období. Jednu z prvních tzv. Zelených světnic najdeme na zámku v Blatné a také na hradě Zvíkově.
The mural painting in the castle of Žirovnice
Keywords: Nástěnná malba; 15. století; zámek Žirovnice; páni z Vrchovišť; zelená světnice; Kutná Hora; chrám sv. Barbory; zámek Jindřichův Hradec; páni z Hradce; mural; 15th century; Žirovnice chateau; lords of Vrchoviště; green room; Kutná Hora; Church of St. Barbora; Jindřichův Hradec chateau; lords of Hradec