Darstellungen des Zweiten Weltkriegs in westdeutscher Literatur von Autoren aus drei verschiedenen Generationen - Florián, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce prostřednictvím metody komparativního čtení textů od Wolfganga Borcherta, Uweho Timma a Julie Franckové porovnává rozdíly v historickém a kulturním povědomí o druhé světové válce uvnitř západoněmecké společnosti. Každý z autorů je příslušníkem jedné autorské generace, z nichž každá měla na válku jiný pohled. Práce proto nejprve zkoumá jednotlivé texty odděleně, přičemž si všímá jejich nejdůležitějších prvků souvisejících s druhou světovou válkou. Z dílčích poznatků, které jsou v závěru práce porovnány, následně vyplývá, v čem se pohledy jednotlivých generací shodují, nebo naopak liší.
Representations of the World War II in the West German literature by authors from three different generations
Keywords: válka; Druhá světová válka; vyrovnání se s minulostí; otázka viny; kritika společnosti; nedostatečnost víry v Boha jako prostředku k vyrovnání se s pozemským bytím; kritika nacistických hodnot; kritika nacistické ideologie; war; The World War II; dealing with the past; the question of guilt; critical approach to society; incapability of the faith in God to help man to come to terms with the earthly being; criticism of the Nazi values; criticism of the Nazi ideology