Konkurence Present Perfect a Past Tense s příslovci typu just, recently, lately - Šímová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce prozkoumá použití minulého času prostého a předpřítomného času s příslovci typu just, recently, lately u nichž se předpokládá užití s předpřítomným časem. Dále zkoumá použití příslovečného určení času in the past, které se podle gramatiky nekombinují s předpřítomným časem, ale s minulým časem prostým. Výzkum bude probíhat na podkladu databáze British National Corpus. Hlavním cílem je zjistit, kolik vět napsaných v daných slovesných časech za použití daných příslovečných určení. Dalším záměrem je porovnat použití zkoumaných časů spolu s příslovečnými určeními v jednotlivých druzích textů. (Jedná se o stylistické a tematické skupiny textů.)
Present Perfect versus Past Tense with adverbs like just, recently, lately
Keywords: slovesný čas; příslovce; příslovečné určení času; past simple tense; present perfect tense; adverb; adverbial