Analýza vývoje atletiky v Kraji Vysočina za posledních 15 let (2007-2022) - Matějíčková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze vývoje atletiky v Kraji Vysočina za posledních 15 let (2007-2022). Analýza vývoje byla hodnocena na základě umístění do 8. místa klubů z Kraje Vysočina v letech 2007-2022 na Mistrovství České republiky na dráze, mimo dráhu a v hale. Data byla zpracována z atletických ročenek z informačního portálu Českého atletického svazu, dále z dostupných knižních zdrojů a z internetových zdrojů. Práce popisuje 11 atletických oddílů z Kraje Vysočina, které získaly aspoň jedno umístění do 8. místa na Mistrovství České republiky ve sledovaných letech. Výzkum zobrazil ze zpracovaných dat vývoj jednotlivých oddílů. Pro zobrazení vývoje oddílu na základě umístění do 8. místa na Mistrovství České republiky jsme použili kombinované grafy, které současně charakterizují pokles nebo růst úspěšnosti oddílu z kraje na Mistrovství České republiky na dráze a mimo dráhu. Samostatně je vyhodnocené halové Mistrovství České republiky. Odpovídáme na stanovené výzkumné otázky. Nejúspěšnějším klubem na základě stanoveného cíle práce se stal klub TJ Nové Město na Moravě. Mezi tři nejúspěšnější kluby řadíme klub Atletika Jihlava. Zjistili jsme, že existuje souvislost mezi počtem členů klubu a jeho úspěšností. Největší počet umístění všech klubů byl zaznamenán od 4. do 8. místa. Největší pokles úspěšnosti klubů zobrazují grafy v roce 2020, tento pokles je způsobený pandemií COVID-19. Tato práce vyhodnotila na základě dat pokles nebo růst úspěšnosti jednotlivých oddílů Kraje Vysočina z hlediska umístění do 8. místa na MČR, což kladně nebo záporně odpovědělo na vývoj atletiky v Kraji Vysočina.
Analysis of the development of athletics in the Region Vysočina over the last 15 years (2007-2022)
Keywords: disciplíny; závody; oddíly; kategorie; pohyb; Mistrovství České republiky; ročenky; Český atletický svaz; disciplines; races; divisions; categories; movement; Championschip of the Czech Republic; yearbooks; Czech Athletic Association