Náboženský život v Třešti ve druhé polovině 19. století a v první polovině 20. století. Kongregace Chudých školských sester de Notre Dame a její působení v Třešti - Kapounová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená diplomová práce vznikla jako součást projektu Grantové agentury Jihočeské univerzity r. č. 103/2010/H Společnost českých zemí v 17. až 20. století. Prostor, ekonomické, sociální, kulturní a náboženské struktury českých zemí a jejich proměny v průběhu 17.-20. století. Diplomová práce přibližuje život v třešťské farnosti ve druhé polovině 19. a v první polovině 20. století. Důraz je kladen na řeholnice z Kongregace Chudých školských sester de Notre Dame, které v Třešti působily v letech 1885-1946. Práce se také zaměřuje na třešťské faráře a kooperátory, dále na místní kostely a jejich ekonomické zázemí. V neposlední řadě jsou zachyceny proměny náboženských poměrů ve farnosti, zejména po roce 1918. Pro zpracování práce byly prostudovány prameny především z Diecézního archivu Biskupství brněnského v Rajhradě a ze Státního okresního archivu Jihlava. Velkým přínosem se staly prameny poskytnuté Archivem Kongregace Školských sester de Notre Dame v Hradci Králové. Cílem práce je poodhalit dosud neznámé či nezpracované dějiny třešťské farnosti.
Religious life in Třešť in the second half of the 19 th century and the first half of the 20 th century. Congregation of the Poor School Sisters of Notre Dame and its activity in Třešť
Keywords: Kongregace Chudých školských sester de Notre Dame; Třešť; 19. století; 20. století; duchovní správci; kostel; víra; Congregation of the Poor School Sisters of Notre Dame; Třešť; 19 th century; 20 th century; clargymen; church; faith