Srovnání daně z příjmů u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných v ČR a v Itálii - Kindlmannová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2010)
V této diplomové práci popisuji principy, účel a konstrukci daní z příjmů fyzických osob v ČR a v Itálii a analyzuji rozdíly mezi zdaňováním podle české a italské právní úpravy zákona o daních z příjmů. České daně z příjmů fyzických osob jsou upraveny v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a Italské daně z příjmů upravuje Testo unico del 22/12/1986 n. 917. V teoretické části jsou analyzované části českého i italského zákona o daních z příjmů a podrobněji se zabývám zdaněním příjmů ze závislé činnosti a zdaněním příjmů z podnikání. V praktické části jsem zvolila 5 příkladů zdanění mezd a 5 příkladů zdanění příjmů z podnikání, na kterých jsou demonstrované hlavní rozdíly zdanění v ČR a v Itálii.
The comparison revenue taxes for employees wages and self earnest persons in Czech Republic and in Italy
Keywords: Daň z příjmů v České republice; Daň z příjmů v Itálii; zdanění mezd; zdanění příjmů z podnikání; daň z příjmů fyzických osob; Revenue taxes in Czech Republic; Revenue taxes in Italy; wages taxation; taxation of business revenues; Natural person income tax