Možnosti malotechnologií při produkci funkčních potravin, zvláště s protistresovým účinkem. - Procházková, Helena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou funkčních potravin, především ve vztahu k zdravějšímu životnímu stylu a prevenci před stresem. Dále je diskutován pojem malotechnologie a význam nutriceutik se zaměřením na antistresory. V rámci řešení práce byl vypracován návrh na užitný vzor "Výroba jablečného pyré s obilnými ß-glukany, fortifikované extraktem Leuzey saflorové." U výrobku byl navrhnut postup a způsob výroby. Výsledný produkt lze zařadit do funkčních potravin a kategorizovat do speciální výživy. Byla navržena metoda, která je sama o sobě levná a snadno proveditelná, ovšem muselo se dodržet několik pravidel a brát ohled na rychlou enzymatickou degradaci ß-glukanů. Dále se musela brát v potaz cena surovin, jelikož cena dovážených ß-glukanů je velmi vysoká a v České Republice se oves a ječmen pěstují minimálně. Potřebné obilné ß-glukany se za pomoci extraktu Leuzey saflorové vyextrahovaly a následně přidaly do jablečného pyré, které se běžným způsobem sterilizace zakonzervovalo.
Malotechnology possibilities in the production of functional foods , especially with anti-stress effect.
Keywords: Malotechnologie; funkční potraviny; obilné ß-glukany; užitný vzor; jablečné pyré.; Malotechnology; funkcional food; cereal ß-glucans; utility model; apple puree.