Využití rekvalifikací uchazečů o zaměstnání pro zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce - Vybíralová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je rekvalifikace jako jedna z forem celoživotního vzdělávání a její zasazení do celkového kontextu politiky zaměstnanosti a trhu práce v České republice. Od ledna 2012 byl na úřadech práce České republiky využíván nový nástroj aktivní politiky zaměstnanosti - zvolená rekvalifikace. Uchazeč nebo zájemce o zaměstnání si sám volí rekvalifikaci (pracovní činnost), kterou potřebuje ke svému uplatnění na trhu práce a rekvalifikační zařízení, které má rekvalifikaci provést. Jedná se zejména o netypické kurzy, které běžně Úřad práce České republiky nenabízí, a který většinou vede k podnikání v daném oboru. Ve svém výzkumu jsem se zaměřila na porovnání, kolik uchazečů o zaměstnání touto novou rekvalifikací v okrese Jindřichův Hradec prošlo a zda je motivuje více než klasická rekvalifikace, kterou uchazečům nabízí úřad práce. Cílem této práce byla analýza využívání nástroje aktivní politiky zaměstnanosti - rekvalifikace uchazečů a zájemců o zaměstnání v Jihočeském kraji. Konkrétně jsem si vybrala okres, ve kterém žiji, tedy Jindřichův Hradec. V teoretické části bakalářské práce jsem se zabývala především tématy pasivní či aktivní politiky zaměstnanosti, více se zaměřila na rekvalifikace a s ní spojené pojmy. Dále jsem popsala Úřad práce České republiky a jeho Kontaktní pracoviště v Jindřichově Hradci, situaci tohoto okresu na trhu práce a práci s uchazeči o zaměstnání. K dosažení cíle a ověření stanovených hypotéz jsem si vybrala kombinaci analýzy dat Úřadu práce České republiky a kvalitativního výzkumu. Konkrétně jsem využila data na základě podkladů Úřadu práce České republiky za roky 2008-2012 a polořízené rozhovory, které měly podpořit analýzu dat. Tyto rozhovory byly vedeny v březnu 2013 se 3 respondenty spadajícími do evidence Kontaktního pracoviště Úřadu práce v Jindřichově Hradci. Každý z nich si zvolil jiný typ zvolené rekvalifikace. Mým hlavním cílem bylo především porovnat, zda je zvolená rekvalifikace účinnější a motivující více než klasická, zprostředkovaná úřadem práce. Dále jsem se zaměřila na srovnání financování rekvalifikací ze státního rozpočtu a z rozpočtu Evropského sociálního fondu. Pro potřeby výzkumu byly stanoveny 2 hypotézy a 1 výzkumná otázka. Hypotéza č. 1: Zvolená rekvalifikace uchazeče přispívá ke zvýšení uplatnitelnosti uchazečů o zaměstnání. Hypotéza č. 2: Prostředky z evropských fondů prokazatelně přispívají k vyššímu počtu uchazečů - rekvalifikantů. Výzkumná otázka: Motivuje možnost rekvalifikace uchazeče o zaměstnání ke změně dosavadní kvalifikace? Z výsledků výzkumu vyplynulo, že hypotéza č. 1 se potvrdila a hypotéza č. 2 také. Tato práce by mohla pomoct ke zvýšení informovanosti o jednom z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti - rekvalifikaci a dále sloužit jako studijní literatura pro studenty. Také může poskytnout zpětnou vazbu krajské pobočce Úřadu práce České republiky v Českých Budějovicích o názorech uchazečů na rekvalifikaci.
Use of Retraining for Jobseekers to Increase Applicability in the Labour Market
Keywords: nezaměstnanost; rekvalifikace; trh práce; uchazeč o zaměstnání; Úřad práce České republiky; zájemce o zaměstnání; unemployment; retraining; labour market; job applicant; the Job centres of the Czech Republic; job candidate