Mobilita lidských populací na konci doby kamenné - Červinka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná práce nazvaná "Mobilita lidských populací na konci doby kamenné" popisuje, zobecňuje, shrnuje a následně hodnotí faktor migračních tendencí v pravěku - pro období neolitu, eneolitu a starší doby bronzové. Důraz je kladen na zpřehlednění celé interdisciplinární problematiky. Dále na detailní popis jednotlivých procesů a archeologických přístupů k nim. Jako podklad pro vlastní výzkum byla vytvořena databáze z dat (z větší části impaktovaných) článků založených na studiu analýz izotopů stroncia. V dalších krocích byla databáze zpracována za pomoci statistických nástrojů a jejími výstupy byly kontingenční tabulky a grafy. Prostorové hodnocení a souvislosti byly řešeny v GIS (geografický informační systém).
Mobility of human populations at the end of the Stone Age
Keywords: migrace; mobilita; neolit; eneolit; starší doba bronzová; bioarcheologie; analýzy izotopů stroncia; migration; mobility; neolithic; eneolite; early bronze age; bioarcheology; aDNA; strontium isotopes analysis