Pěstování hrachu setého v podmínkách ČR - Vlček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo shromáždění informací týkajících se pěstování hrachu setého (Pisum sativum L.) v podmínkách České republiky. Bakalářská práce presentuje v ucelené a přehledné formě dostupné informace v širokém záběru od biologické charakteristiky přes přípravu půdy až po setí, sklizeň, výnosy a řešení výnosové nestability hrachu setého. Dobrý výsledek při pěstování hrachu setého ovlivňuje mnoho faktorů jako výběr účelu pěstování, výběr vhodného pozemku pro pěstování, odrůdy, nákup certifikovaného osiva, agrotechnika, správná péče o porost během celé vegetace, včetně ošetření porostu, hnojení a sklizně. V roce 2014 hrách zaujímal 72 % plochy luskovin pěstovaných na zrno. Na území ČR bylo dosaženo průměrného výnosu hrachu ve výši 2,96 t/ha, což je nadprůměrná úroveň ve srovnání s výnosy během posledních 5 let. Poslední čísla ukazují, že trend pěstování hrachu setého u nás opět roste. K vypracování rešerše byly použity publikace českých i zahraničních autorů. Zároveň jsem využil praktických zkušeností agronoma s pěstováním hrachu setého v zemědělském podniku Dnešická zemědělská a.s.
Growing of dried pea in conditions of the Czech Republic
Keywords: hrách setý (Pisum sativum L.); pěstování v ČR; výnos; sklizňová nestabilita; agro-ekologické podmínky; dried pea (Pisum sativum L.); cultivation in the Czech Republic; yield; harvest instability; agro-ecological conditions