Trestní odpovědnost právnických osob - Jindrová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou trestní odpovědnosti právnických osob v české právní úpravě, kde jsou srozumitelně vysvětleny části z právní úpravy. Věnuje se např. definici právnické osoby, trestným činům a sankcím, které mohou být uloženy právnické osobě. Pomocí komparace je zde porovnána česká a rakouská právní úprava, jejich vzájemné podobnosti i odlišnosti. Údaje získané od Nejvyššího státního zastupitelství ČR a Ministerstva spravedlnosti ČR ukazují využívání tohoto institutu v praxi.
The Criminal Responsibility of Legal Entities
Keywords: trestní odpovědnost; právnická osoba; česká právní úprava; komparace s rakouskou právní úpravou; sankce; trestné činy; rakouská právní úprava; criminal responsibility; legal entities; Czech criminal law; Czech and Austrian legislation comparison; sankctions; criminal offenses; Austrian criminal law