Radiologický terorismus - Dražanová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá analýzou připravenosti České republiky na teroristický útok za použití radioaktivního materiálu nebo zdroje ionizujícího záření. Teoretická část práce představuje základní úvod do problematiky terorismu se zvláštním důrazem na chemický, biologický, radiologický a jaderný terorismus, popisuje jednotlivé druhy radiologických zbraní a představuje kategorizaci zdrojů ionizujícího záření podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii, společně s radionuklidy, které byly vytipovány jako potenciálně rizikové pro zneužití k teroristickým účelům. Analýza byla ve výzkumné části rozdělena do několika celků. Zaměřuje se samostatně na dokumentaci, která se v této oblasti připravuje, na cvičení orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému, které se v několika krajích České republiky uskutečnilo a na události spojené s neoprávněným nakládáním s radioaktivním materiálem nebo zdrojem ionizujícího záření. Poslední součástí výzkumné části práce jsou rozhovory s odborníky působícími v oblasti připravenosti České republiky na riziko radiologického terorismu. Účelem diplomové práce bylo shromáždění informací o tom, jakým způsobem se Česká republika připravuje na riziko radiologického terorismu a jejich následné vyhodnocení formou kvalitativní analýzy. Z výsledků této analýzy vychází najevo, že Česká republika se na riziko radiologického terorismu připravuje způsobem, odpovídajícím skutečnému riziku. V předmětné oblasti jsou zpracovávány koncepční a metodické materiály a jsou prováděna cvičení, kterých se účastní orgány krizového řízení i složky integrovaného záchranného systému. Technické a materiální vybavení potřebné pro řešení mimořádné události, která by v důsledku radiologického terorismu vznikla, je na perfektní úrovni. Vyšší pozornost by se však mohla zaměřit na riziko zneužití zdrojů ionizujícího záření ve formě radiologické zbraně druhu RED (skrytý zářič).
Radiological terrorism
Keywords: terorismus; radiologické zbraně; CBRN; zdroje ionizujícího záření; terrorism; radiological weapons; CBRN; sources of ionizing radiation