Kardiochirurgická operace z pohledu pacienta - Chmelíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
V dnešní uspěchané době neustále přibývá lidí s kardiovaskulárním onemocněním. Je to dáno celou řadou faktorů. Mezi nejčastější patří stres, kterému jsou lidé vystavováni kvůli moderní zrychlené době. Dále pak nevhodná strava, obezita, diabetes mellitus, kouření a mnoho dalších negativních faktorů. Pacienti jsou pak v souvislosti s kardiovaskulárním onemocněním postaveni před rozhodnutí, zda mají podstoupit kardiochirurgickou operaci či nikoli. Pacienti oprávněně prožívají řadu emocí, obav a pocitů (strach, úzkost, bolest, nejistota{&x2026;}) v souvislosti s kardiochirurgickou operací. Kardiochirurgickým pacientům probíhá v hlavě řada otázek. Proto je úlohou sester, lékařů i rodiny pomoci pacientovi najít odpovědi na tyto otázky, a to nejen za účelem poskytování kvalitní ošetřovatelské péče z oblasti kardiochirurgie, ale také z oblasti holistické péče. Pro výzkumné šetření je vybrán kvantitativní výzkum, který probíhá formou anonymního nestandardizovaného dotazníku, který byl určen pro hospitalizované kardiochirurgické pacienty před i po operaci srdce. V dotazníku jsou použity uzavřené otázky i otevřené otázky. Celkem bylo použito 185 dotazníků. Úvodní část otázek v dotazníku se zaměřuje na identifikační údaje o pacientovi. Převážná část otázek dotazníku je zaměřena na pocity, obavy kardiochirurgického pacienta, které pociťuje z důvodu operace srdce. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak kardiochirurgický pacient vnímá sám sebe, svoji rodinu a svou budoucnost v souvislosti s kardiochirurgickým výkonem. Dále zjistit nejčastější obavy, s kterými se kardiochirurgický pacient potýká v souvislosti s operací srdce a zjisti oblasti nesaturovaných potřeb kardiochirurgického pacienta v době hospitalizace po operačním výkonu. K jednotlivým cílům jsme si stanovili hypotézy. Hypotéza 1: Kardiochirurgický pacient vnímá kardiochirurgickou operaci jako výsledek svého životního stylu. Hypotéza 2: Kardiochirurgický pacient cítí po operaci srdce, že selhal v očích rodiny. Hypotéza 3: Psychická pohoda kardiochirurgického pacienta je závislá na poskytování podpory rodinou (zázemím) v době rekonvalescence. Hypotéza 4: Kardiochirurgický pacient věří, že se bude moci zapojit do běžného života jako před vznikem zdravotních problémů, které vedly ke kardiochirurgické operaci. Hypotéza 5: Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o kardiochirurgického pacienta je zaměřená na nejčastější obavy těchto pacientů. Hypotéza 6: V ošetřovatelské péči o kardiochirurgického pacienta převládají problémy z oblasti neuspokojování psychických potřeb nad neuspokojováním potřeb základních. Cíle práce byly splněny. 4 hypotézy byly potvrzeny a 2 nepotvrzeny. Výsledky práce bude možné využít při práci sester na kardiochirurgickém oddělení pro zkvalitňování ošetřovatelské péče o kardiochirurgické pacienty. To, jak budou pacienti psychicky vyrovnáni s kardiochirurgickou operací, bude mít vliv i na celý jejich pooperační průběh a rekonvalescenci.
Cardio-Surgery Operation from the Patient´s Point of View
Keywords: Kardiochirurgický pacient; Kardiochirurgická operace; Pocit - prožívání; Rodina Sestra; Budoucnost; Cardio-surgery patient; Cardio-surgery operation; Perceiving; Family; Nurse; Future