Ontogeneze výtvarného projevu dle Viktora Lowenfelda a tvorba současných pubescentů - Trojanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá výtvarnou tvorbou pubescentů a raných adolescentů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část blíže specifikuje období dospívání včetně biologických a psychosociálních změn a vývoj výtvarného projevu dospívajících jedinců. Pozornost je věnována i ontogenezi dětského výtvarného projevu dle stadií C. Burnta, H. H. Luqueta a zejména V. Lowenfelda. Praktická část se zabývá analýzou sebraného výzkumného materiálu od dospívajících žáků ve věku mezi 11-16 lety. Cílem je zjistit, zda výtvarný projev dnešní mládeže odpovídá ontogenetickému modelu popsanému V. Lovenfeldem.
Ontogenesis of Art Expression according to Viktor Lowenfeld and the Graphic Activities of Present-day Adolescents
Keywords: psychický vývoj dítěte; dospívání; ontogeneze výtvarného projevu; kresba; psychical development of a child; maturit; ontogenesis of art demonstration; drawing; art